
Forebyggende stresscoaching
Læs om Skærbæk Distriktsskoles tiltag for at forebygge stress.
Skærbæk Distiktsskole
På Skærbæk Distriktsskole har ledelsen valgt at benytte strategien for det gode arbejdsliv til at forebygge stress.
Dermed ønsker de at give medarbejderne konkrete værktøjer og sparring til at håndtere og forebygge stress.
I skoleverden arbejder vi konstant med mennesker. Vi arbejder tæt sammen med kollegerne om at skabe trivsel og læring for eleverne. Eleverne får stadig mere komplekse behov og det gør forældrene faktisk også.
Det er meget givende at arbejde med børn og unge og deres forældre, og vi har alle sammen valgt dette arbejde, fordi vi kan lide det. Men man bruger sig selv rigtigt meget i jobbet og nogle gange er det ret krævende og mentalt belastende. Til tider oplever vi sygemeldinger, når det bliver for meget.
Vi ønsker at igangsætte en indsats for at forebygge sygemeldinger af stressmæssig og samarbejdsmæssig karakter. Derfor vil vi gerne afprøve en ordning, hvor vi fem timer om ugen har en stresscoach på skolen. Her kan medarbejderne booke sig ind ved hende til forebyggende stresssamtaler og sparring omkring samarbejdet.
Dette tiltag skulle gerne resultere i et sundere arbejdsmiljø, hvilket ses ved lavere sygefravær, mere psykologisk tryghed og en bedre forståelse af hinanden i samarbejdet.
For at sikre at ordningen bliver udnyttet i en travl hverdag, er det er vigtigt, at ordningen er på skolen, og at det er let tilgængeligt at booke en tid.
Vi har tidligere haft positive erfaringer med at sende medarbejdere til psykolog/coach, men det er altid, når korthuset er væltet. Derfor tænkte vi, at vi ville trække på vores gode erfaringer, og så sætte det i et forebyggelsesperspektiv. Det giver mere mening, at investere i medarbejdernes trivsel på forhånd end at skulle samle dem op, når de er gået ned med flaget. Det vinder alle parter ved. Både medarbejderen selv, kollegerne i teamet og eleverne. I coachingen arbejdes der også med at styrke samarbejdet i teamene, hvilket er ekstremt vigtigt, når komplekse opgaver skal løses.
Når man snakker sundhed på arbejdspladsen, er det ofte det fysiske, der er i spil. Med dette tiltag sætter vi det mentale og samarbejdsmæssige i fokus, da det er det, der fylder i vores branche.
I en tid med fokus på mental sundhed tænker vi, at indsatsen i høj grad kan medvirke til at skabe forandringer på arbejdspladsen, hvor det bliver mere ok at tale om det, som er svært, før man står med en sygemelding.
Indsatsen kan nemt udbredes til andre institutioner med en høj grad af borgerkontakt og kan ses som en videreudvikling af Falck Healthcare psykologtilbuddet, men med et større forebyggelsesfokus.
Helt konkret rammer vi de tre områder
- Samarbejde og fællesskab ved at styrke samarbejdet ved at mindske belastningen af arbejdsrelateret stress, mindske sygefravær og øge motivationen.
- Psykologisk tryghed ved at få hjælp til at udtrykke og arbejde med det der er svært og føle at arbejdspladsen samler en op, når tingene blive svære.
- Kompetence og faglighed til at understøtte medarbejdernes mestring af de svære møder med elever og forældre.
Jeg vil gerne starte med at sige, at vi er rigtigt glade for midlerne til ordningen.
Vi håber, at vi får videreudviklet en kultur, hvor vi håndterer de svære ting, inden de bliver til store problemer, og hvor vi arbejder aktivt med det gode samarbejde.
Pressede medarbejdere kan mærke det, ved at der er hjælp at hente, og at hjælpen er nemt tilgængelig. Der gør en kæmpe forskel, hver gang vi undgår en stresssygemelding for den enkelte selv, kollegerne og eleverne. Og jeg vil gerne tilføje at tilbagemeldingerne fra medarbejderne på ordningen har været meget positive.
Der er stor søgning på samtalerne, så det tyder på at vi har ramt plet med ordningen.
Og vi håber, at man på sigt i kommunen kan udvide sundhedsordningen med et lignende tilbud for flere medarbejdere.

Klaus Fog er distriktsskoleleder for Skærbæk Skoledistrikt.